Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. Dit betekent een verbreding en verdieping van  fysiotherapie. Na de opleiding tot fysiotherapeut duurt de specialisatie voor manueel therapie nog vier jaar. Deze vorm van therapie is geschikt voor iedereen die klachten ervaart aan de gewichten van de armen en benen, de wervelkolom of spieren.

Denk aan bijvoorbeeld:
-rug-, nek- of schouderpijn,
-hoofdpijn,
-tennis elleboog,
-RSI

De orthopedisch manueel therapeut behandelt net als de fysiotherapeut klachten die te maken hebben met houding en beweging. Orthopedische manueel therapie wordt ook vaak ingezet bij revalidatie na voor het lichaam ingrijpende gebeurtenissen zoals een (auto) ongeluk of een operatie of bij langdurige complexe klachten.

Waar richt de behandeling zich op?

Manuele therapie richt zich op zogenaamde ‘ketens’ binnen het lichaam. De plaats waar iemand pijn voelt, hoeft niet altijd de plaats te zijn waar de pijn veroorzaakt wordt. Manueel therapie zoekt naar de oorzaak aan het begin van de keten en pakt het probleem daar aan.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

De klachten kunnen direct, of enige dagen na de behandeling verminderen. Soms kan er na de behandeling een verergering optreden, wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn met zich mee kan brengen. Maakt u zich daarover geen zorgen, deze reacties zijn van voorbijgaande aard en normaal.

  • Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts. Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.